"Od marca bojujeme s nedostatkom surovín, ktoré nechodia načas a so
značnými posunmi. Keďže to vieme zdrojovať z viacerých európskych
krajín, tak to stále zvládame vykrývať. Otázna je situácia po letnom
zbere a ako sa to celé nastaví od septembra," ozrejmila Palenčár
Kacvinská. Dodala, že pre výpadky dodávok zatiaľ neboli nútení odstaviť
výrobu a pokračujú v dvojzmennej prevádzke.
Spoločnosti chýbajú najmä plechové obaly, ktoré sú jej nosným produktom a ktorých cena vzrástla medziročne o 65 percent. "Ceny rapídne stúpli aj v prípade papiera, fólií, paradajkového pretlaku či sóje," konkretizoval manažér výroby Peter Pisarčík.
Obrat spoločnosti vlani dosiahol 10,5 milióna eur a v priemere vyrobia
približne 25 miliónov kusov konzerv za rok. V posledných troch rokoch sa
produkcia popradskej fabriky zvýšila, podľa Palenčár Kacvinskej,
paradoxne, pandémia i vojna na Ukrajine spôsobila zvýšený dopyt po ich
výrobkoch. Pred rokom sa fabrika presťahovala z priestorov v centre do
novej výrobnej haly v priemyselnej časti Matejovce, na výstavbu ktorej
získalo vedenie milión eur dotáciu z eurofondov. Celkové náklady na
projekt dosiahli približne 6,2 milióna eur.
Konzervátorská spoločnosť Tatrakon vznikla pod Tatrami v roku 1994 a
zamestnáva v priemere 100 až 150 zamestnancov. Jej portfólio tvorí 120
druhov výrobkov. Ide o subjekt hospodárskej mobilizácie a pre rezort
pôdohospodárstva je podľa ministra Samuela Vlčana (nominant OĽANO) veľmi
dôležitý. "Je to posledná veľká priemyselná fabrika na výrobu
mäsových konzerv, z hľadiska potravinovej bezpečnosti je to pre nás
kľúčové. Veľmi nám pomohli aj pri obstarávaní zásob pre slovenských
obyvateľov a pri potravinovej pomoci pre Ukrajinu," dodal minister.